Melyik választási bizottsághoz kell benyújtanom a kifogást?

Az önkormányzati választásokon három féle választási bizottság jön szóba, a Helyi Választási Bizottságok, a Területi Választási Bizottságok, valamint a Nemzeti Választási Bizottság. Azt, hogy melyikük jár el, a Ve. 307/P. § rendezi az alábbiak szerint.

Ha olyan cselekményt kifogásol, amely az egyéni listás, egyéni választókerületi, kompenzációs listás, vagy a polgármester-választáshoz kötődik, akkor a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) kell fordulnia. Vagyis, ha Ön azt kifogásolja, hogy az egyik polgármester-jelölt plakátját jogellenesen eltávolították, akkor az illetékes HVB-hez kell fordulnia. Emellett a HVB jár el a szavazatszámláló bizottság döntése elleni, illetve a szavazóhelyiségben elkövetett egyéb cselekménnyel kapcsolatos kifogásról.

A Területi Választási Bizottság (TVB) jár el minden olyan ügyben, amely a megyei közgyűlés, a fővárosi közgyűlés, illetve a főpolgármester választásához kapcsolódik. Emellett a TVB jár el másodfokon, ha a HVB határozatát valaki megtámadta.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jár el minden olyan ügyben, amely nem tartozik a fentiek közé és az elkövetés helye nem határozható meg. Emellett a törvény néhány speciális eljárásban az NVB-re telepít hatáskört; például országos médiaszolgáltató jogsértése esetén a kifogást az NVB-hez kell benyújtani.

A választási bizottságok elérhetőségét itt találja.